luni, 27 septembrie 2010

TIPURI DE PASTE DE DINTI - CE ALEGEM?



Pasta de dinti are rolul de a lustrui dintii, de a indeparta bacteriile ce determina formarea placii de tartru si respiratia urat mirositoare (halena) .
Pe masura ce bacteriile rezultate din particulele de mancare intalnesc placa dentara, acestea produc acizi ce ataca dintii si duc la aparitia cariilor sau a bolilor parodontale. Ingredientele din pasta de dinti ajuta la indepartarea acestor bacerii si lupta impotriva multor probleme dentare.

Istorie

Desi pasta de dinti a fost folosita incepand cu secolul 500 IH, in Egipt, China si India, abia in secolul XIX a intrat in uzul general al populatiei planetei. Pasta de dinti din antichitate avea in componeneta pudre abrazive obtinute din praf de oase, praf de ccoaja de ou, cochilii de melci sau de stridii ce ajutau la indepartarea resturilor alimentare dintre dinti.
Prima pasta de dinti moderna a aparut in anii 1800 si era preparata in casa din ingrediente precum praf de calcar (creta), sapun si sare si era comercializata sub forma de pudra sau pasta, in recipiente asemantoare borcanelor.
Un dentist american a inventat pasta de dinti in tub in anul 1892.
Abia in 1914, a aparut ideea introducerii solutiilor fluoride in pasta de dinti, insa a fost adoptata la nivel mondial abia in 1950.

Tipuri de pasta de dinti
Exista foarte multe tipuri de pasta de dinti in comert insa fiecare dintre acestea satisface anumite nevoi si cerinte:

Pasta de dinti pentru albire
** Pasta de dinti cu efect de albire nu albeste de fapt dintii, ci datorita substantelor abrazive si chimicalelor continute indeparteaza petele de pe dinti.
De asemenea ea contribuie la mentinerea culorii naturale a dintilor (nu se pot obtine efecte dincolo de nuanta originala a dintilor) sau a albului obtinut in urma unor metode avansate de albire (cabinetele stomatologice) .
Agentiii abrazivi continuti de pasta de dinti pot insa determina iritarea gingiilor sau o sensibilitate dentara crescuta (in special in cazul unui periaj agresiv) .

Pasta de dinti ce controleaza depunerile de tartru
** Aceasta pasta de dinti nu indeparteaza tartrul, ci doar previne acumularea acestuia in urma unui detartraj, efectuat de catre medicul dentist.
Ingredientele sale nu permite acumularea de piatra la nivelul gingiei, in jurul dintilor, impiedicand astfel formarea placii bacteriene. Un element cheie este xilitol, un zahar natural care lupta impotriva aparitia cariilor, impiedicand dezvoltarea bacteriilor; are si efect terapeutic vindecand si prevenind gingivita.
Utilizarea frecventa si prelungita poate determina sensibilitate dentara pentru unele persoane.

Pasta de dinti pentru dinti sensibili
** Pasta de dinti pentru dinti sensibili creeaza o bariera ce blocheaza factori posibili iritanti sa ajunga la nervii dintilor.
Sensibilitatea dentara se datoreaza in principal subtierii stratului de smalt si slabirii dintelui, prin expunerea radacinilor datorita retractiei gingivale.
Ingredientele protejeaza microtubulii dentinei ce sunt conectati cu nervii. Agentii alcalini din compozitie (bicarbonatul de sodiu, Co-Q10, aloe vera) reduc inflamatiile si calmeaza gingiile iritate. Pasta de dinti trebuie sa contina cat mai putini agenti abrazivi. Efectul de ameliorare a sensibilitatii dentare in timpul periajului este observabil dupa 4-6 saptamani.

Pasta de dinti cu fluor (de fapt preparate fluoride)
** Rolul sau este de a intari smaltul dintilor si de a-i remineraliza in urma uzurii si efectelor acizilor din alimente.
Pasta de dinti cu fluor este considerat un ajutor de incredere in ceea ce priveste prevenirea cariilor, in special pentru copii (cantitati reduse) si seniori.

Preparatele fluoride sunt importante pentru sanatatea dentara conform studiilor specialistilor, desi este un subiect destul de controversat in in cadrul igienei orale.

Pasta de dinti pentru sanatatea gingiilor
** Placa bacteriana si tartrul conduc adesea la boli parodontale. Desi acest tip de pasta de dinti nu poate trata bolile deja instalate, acesta poate controla acumularea de placa bacteriana sau preveni formarea acesteia.

Pasta de dinti pentru fumatori

** Aceasta contine mai multi agenti abrazivi, ce ajuta la indepartarea petelor de pe dinti, cauzate de formarea depozitelor de nicotina.
Insa medicii dentisti nu recomanda in general, utilizarea acestora deoarece poate provoca daune la nivelul smaltului si a tesutului gingival.

Pasta de dinti pentru respiratie proaspata
** Precum apa de gura, pasta de dinti pentru respiratie proaspata este conceputa pentru a masca respiratia urat mirositoare, dar nu trateaza halena.

Pasta de dinti naturala
** Pentru cei care se simt inconfortabil sa isi perieze dintii cu chimicale, pastele de dinti naturale sunt o alternativa perfecta. Acestea contin doar ingrediente naturale insa pot varia ca si rezultate. Unele pot sa nu contina preparate fluoride. Ingredientul miraculos al unei paste de dinti naturale este un sediment moale format din fibrele naturale ale unui copac indian (“ peelu”), ce indeparteaza delicat petele de pe dinti fara a vatama smaltul dintilor.

Pasta de dinti pentru copii
** Acest tip de pasta de dinti este special conceputa sa intruneasca cerintele speciale pentru dezvoltarea dentara a unui copil.
Fiind in formare, dintii lor trebuie protejati mai riguros, fiind susceptibili la carii. Adesea, acestea contin fluor.
Trebuie supravegheati in timpul periajului pentru a evita inghitirea pastei de dinti si folosirea excesiva a acesteia (ce pot determina aparitia fluorozei) .
Pasta de dinti pentru copii trebuie sa aiba o concentratie redusa de fluor (sub 1000ppmF), sa aiba un gust placut, un aspect placut si haios si sa nu contina zahar.

Pasta de dinti cu bicarbonat de sodiu
**Bicarbonatul de sodiu a reprezentat multa vreme o metoda traditionala de a curata dintii, desi nu are si efect terapeutic cum se mentioneaza in cazul fluorului. Acesta creeaza un mediu alcalin, impiedicand acizii sa atace suprafata dintilor.
Unele persoane prefera acest tip de pasta de dintii datorita efectului racoritor pe care il produce dupa periaj. Utilizarea frecventa si indelungata insa poate cauza iritarea gingiei, datorita efectului abraziv al bicarbonatului de sodiu (mai slab decat al pastei de dinti) .

Geluri
** Desi unii ar crede ca gelurile sunt mai putin abrazive decat pasta de dinti, de fapt siliciu din geluri are un efect abraziv mult mai mare. Unele dintre ele contin si apa de gura, ce atrage o alta categorie de consumatori ce prefera consistenta sau gustul unui gel de dinti decat al unei paste. Nu s-a dovedit o diferenta de eficienta intre cele doua produse, insa majoritatea nu contin fluor.

Praf de curatat pentru dinti
** Prafurile uscate de curatat dintii reprezinta o alta opriune pentru a-ti curata dintii, insa sunt mult mai abrazive decat celelalte produse.

Solutii sau paste pentru curatarea protezelor dentare
** Pentru persoanele ce au proteza dentara fixa sau mobila, apar unele probleme in ceea ce priveste patarea dintilor si absorbtia mirosului. Consultati medicul dentist pentru a va recomanda o solutie sau o pasta eficienta pentru proteze dentare, in functie de lucrarea protetica si necesitati.

Pasta de dinti antimicrobiana
** Acest tip de pasta de dintii indeparteaza bacteriile de pe gingii, ce conduc la aparitia bolilor parodoantale, insa nu indeparteaza tartrul deja depus.

CUM FUNCTIONEAZA PASTA DE DINTI?
Majoritatea persoanelor cunosc principiul sanatos al periatului pe dinti, care intareste dintii si previne aparitia anumitor afectiuni, insa cei mai multi nu cunosc mecanismul dupa care functioneaza o pasta de dinti, si cum actioneaza fiecare ingredient din compozitia sa. Acest lucru ar putea fi util in alegerea unei peaste de dinti mult mai eficienta pentru fiecare persoana in parte:

- actiunea abraziva
Agentul abraziv din pasta de dinti indeparteaza fizic particulele solide din diferite zone ale cavitatii bucale prin actiunea sa abraziva. De asemenea ajuta la indepartarea petelor si lustruieste suprafata dintilor;

-actiune antiseptica
Pasta de dinti contine agenti antimicrobieni care inhiba dezvoltarea bacteriilor in cavitatea bucala si este extrem de utila in prevenirea gingivitei.

-actiunea fluorului
Preparatele de fluor din pasta de dinti au un rol important: intareste dintii, imbunatateste culoarea si aspectul dintilor, previne formarea cariilor.

Ingrediente:
-agent abraziv- pentru a indeparta petele si a da lustru dintilor;
-agent antiseptic si agent antimicrobian - inhiba formarea placii bacteriene;
-agent anti-tartru- indeparteaza calciu si magneziul din saliva, impiedicand formarea tartrului;
-agenti de desensibilizare- actioneaza asupra microtubulilor dentinei, facandu-i incapabili de a sesiza diferentele de temperatura si de ale transmite nervului;
-umectant (diluant) - cel care previne uscarea pastei de dinti si o mentine in parametri normali de utilizare;
-fluor- intareste dintii si previne aparitia cariilor;
-agent de indulcire- adaugat pentru a da pastei o formula propice pentru utilizarea orala;
-agent pentru aroma;
-agenti cu efect de albire;
-agent de legatura- este cel care mentine toate componentele din formula unite.

Pentru ca o pasta de dinti sa intruneasca conditiile necesare pentru a asigura o igiena orala corespunzatoare trebuie sa :
** contina fluor;
** contina agent antibacterian;
** agenti aditionale specifici pentru problemele /nevoile fiecarei persoane (sensibilitate dentara, gingivita etc) ;
** sa fie pusa intr-un recipient (tub) din plastic (aluminiul reactioneaza cu agentii din pasta de dinti si produc efecte adverse) ;
** sa aiba o actiune abraziva mica.

De retinut!
* Nu inghititi pasta de dinti deoarece poate cauza intoxicatie cu fluor. (in special copiii) !
* Nu utilizati pasta de dinti pentru rani deschise sau cosuri (desi pare sa aiba un efect benefic, pasta de dinti arde tesutul inconjurator si poate provoca arsuri sau iritatii) .
* Periajul trebuie sa dureze intre 2-3 minute (un periaj agresiv va vatama smaltul) .
* Consultati medicul dentist sau asistentul de igiena orala pentru a va recomanda un tip de pasta de dinti corespunzatoare cerintelor/problemelor dvs.
* Daca remarcati o sensibilitate dentara crescuta evitati pastele de dinti cu efect de albire.
* Daca o pasta de dinti nu isi dovedeste eficienta, nu dati vina pe pasta de dinti. Asigurati-va ca aceasta corespunde nevoilor dvs si apoi ca utilizati o tehnica corecta de periaj.
* Preferinta personala este importanta: alegeti pasta de dinti si in functie de preferintele dvs privind gustul si senzatia oferite de produs.

Un comentariu: