marți, 21 septembrie 2010

Cum ne ingrijim dintii- principii de baza


Principiile de baza ale ingrijirii dintilor cuprind periajul si folosirea atei dentare, vizitele regulate la stomatolog si pastrarea unei diete echilibrate, eliminand alimentele daunatoare danturii. Urmand aceste simple reguli, prevenim cariile si bolile gingivale, eliminam respiratia urat mirositoare, economisim banii cheltuiti pe tratamente dentare, prelungim viata dintilor naturali si ajutam dintii sa-si pastreze culoarea alba. Oasele se opresc din crestere abia dupa varsta de 30 de ani, astfel incat dietele extreme si stilul de viata haotic se vor oglindi in problemele dentare si maxilofaciale ale adultului, iar costurile pastrarii sanatatii dentare sunt cu mult mai scazute decat procedurile de infrumusetare si tratamentele stomatologice.

Periajul reprezinta "piatra de temelie" a sanatatii dentare. Astfel se indeparteaza particulele cu care se hranesc bacteriile si se improspateaza respiratia. Pasta de dinti cu fluor ajuta la fortificarea dintilor, insa periajul trebuie sa dureze mai mult de doua minute. Ata dentara are rolul de a indeparta bacteriile din locurile in care periuta nu ajunge si este recomandat a se folosi de doua ori pe zi, sau cel putin in fiecare seara, inainte de culcare.

Dieta echilibrata este o metoda simpla de a va pastra zambetul sanatos. Anumiti acizi din fructe si alimente fortifica dantura si ajuta organismul sa dezvolte dinti albi si rezistenti la carii. Includeti in alimentatia zilnica multe produse lactate si alimente bogate in calciu, precum sardinele si varza. Calciul mentine oasele si dintii sanatosi, iar vitamina C din citrice pastreaza gingiile sanatoase. Foarte important este sa stiti ce sa evitati - deosebit de nocive sunt dulciurile si alimentele lipicioase.

Mergand la control la medicul stomatolog putem obtine o curatare profesionala a dintilor. De asemenea, medicul poate depista primele semne ale unor boli gingivale, mai usor de tratat in faza incipienta. Daca sunteti predispusi la carii si boli gingivale, trebuie sa vizitati medicul o data la patru luni. Daca suferiti de alte afectiuni ce pun in pericol sanatatea dentara, precum diabetul, intrebati medicul cat de des trebuiesc efectuate controalele. Totodata, femeile insarcinate si persoanele care urmeaza o medicatie ce afecteaza gingiile trebuie sa urmeze un regim special de igiena dentara. Puteti verifica oricand cavitatea bucala, pentru a cauta eventuale semne de ingrijorare ce necesita consultatia medicului: rani care nu se vindeca, gingii inflamate, sensibile sau sangerande.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu