joi, 23 septembrie 2010

PERIAJUL DENTAR


Periajul manual este principalul mijloc individual de igienizare a cavitatii orale. Periajul dentar se face dupa fiecare masa, iar in cazul in care este imposibil, acesta trebuie realizat de minim 2 ori pe zi, dimineata si seara.
Periajul de dimineata se realizeaza inante de micul dejun pentru a indeparta o mare parte a bacteriilor depuse pe timpul noptii, astfel cantitatea de acid eliberata va fi mai mica rezultand o demineralizare a smaltului sensibil mai mica.
Periajul de seara se realizeaza obligatoriu dupa masa cu paste cu flour, deoarece flourul va actiona remineralizand zonele de smalt atacate de acid in timpul zilei.
In cazul in care dupa masa de pranz si dupa gustrari periajul nu se poate realiza se recomanda clatirea cu apa pentru a indeparta resturile alimentare.
Periajul va dura minim 2minute. Pasta de dinti va fi aplicata pe periuta de dinti uscata si apoi fara a fi udata va fi aplicata pe arcadele dentare. Periuta de dinti utilizata va avea perii de o consistenta medie; cele cu perii de consistenta moale sau dura vor fi folosite in cazul recomandarilor medicului. Un periaj intempestiv sau realizat cu o perita de dinti cu perii de consistenta dura poate duce la sangerarea gingiilor.
Periajul manual poate fi realizat prin mai multe tehnici, fiecare avand indicatii specifice in functie de varsta si afectarea parodontiului marginal:
- tehnica de periaj Bass;
- tehnica de periaj Charters;
- tehnica de periaj Stillman;
- tehnica de periaj Stillman modificata;
- tehnica de perisj Leonard;
- tehnica de periaj Fones;
- tehnica de periaj Smith si Bell.

Tehnica de periaj Bass este o tehnica ce realizeaza curatarea santurilor gingivale; protejeaza fata vestibulara a caninului, evitand aparitia recesiunii gingivale; se realizeaza secvential pe grupe de dinti; stimuleaza circulatia sanguina la nivelul gingival si curata dintii folosind miscari vibratorii.
Periajul se realizeaza cu gura deschisa cu miscari de curatare verticale dinspre gingie spre dinte, pozitia periutei fiind orientata la 45 de grade cu perii spre gingie. Se realizeaza mai intai pe fetele anterioare ale dintilor, pe grupuri de dinti dintr-o parte in alta, apoi cele posterioare in aceeasi maniera ca cele anterioare, iar la sfarsit suprafetele ocluzale cand periuta este perpendiculara pe ele realizandu-se miscari de du-te-vino. Miscarile se repeta de 4-5 ori. Se incepe mai inati cu dintii de la maxilar (arcada superioara), apoi cu cei de la mandibula (arcada inferioara) .
Tehnica este indicata pentru dintii definitivi si pacientilor cu risc de a dezvolta boala parodontala.

Tehnica de periaj Charters este tehnica inversa tehnicii Bass. Periuta de dinti va fi plasata pe fata anterioara sau posterioara a dintilor cu perii in unghi de 45 de grade spre marginea libera a dintilor cu manerul paralel cu podeaua. La nivelul fetelor ocluzale miscarile sunt orizontale si rotatorii. Prin aceasta tehnica se igienizeaza spatiile dintre dintii, actionand pe grupe de dinti.

Tehnica de periaj Stillman se realizeaza astfel: periuta asezata orizontal cu perii pe gingie si pe zona cervicala a dintilor (zona apropiata gingiei) orientati oblic opus marginii libere a dintelui va exercita o presiune pana la albirea vizibila a mucoasei gingivale. Fetele ocluzale vor fi curatate prin miscari orizontale de du-te-vino. Aceasta tehnica are ca dezavantaj un efect redus de curatare a dintilor si poate provoca leziuni gingivale in cazul aplicarii unor presiuni prea mari.

Tehnica Stillman modificata se realizeaza cu periuta soft-medium care e plasata pe gingie la fel ca in tehnica anterioara doar ca i se mai adauga o miscare verticala in zig-zag pe toata suprafata dintelui. Suprafetele ocluzale sunt periate prin miscari antero-posterioare adaugandu-se putina presiune.

Tehnica de periaj Leonard sau verticala se realizeaza prin miscari de sus in jos si de jos in sus igienizand suprafetele anterioare si posterioare.

Tehnica de periaj Fones sau circular se realizeaza cu dintii in contact, cu periuta de dinti in pozitie orizontala paralela cu podeaua cu perii perpendicular pe fetele anterioare ale dintilor prin miscari largi, circulare, fiind indiacata colectivitatilor de copii.

Tehnica de periaj Smith si Bell sau periajul fiziologic se realizeaza prin miscari de maturare de jos in sus pentru dintii maxilari si de sus in jos pentru dintii mandibulari, fiind recomandata pacientilor cu arcade normale fara leziuni parodontale manifeste.
Cea mai recomandata tehnica de periaj pentru adulti este tehnica Bass, iar pentru dintii temporari, pentru copii este tehnica Fones.

Periajul electric
curata mai bine dintii, mai ales in zona dintre dinti, acesta putand fii utilizat de copii, persoanele cu handicap motor, pacienti cu tratament ortodontic sau cu risc crescut de aparitie a cariilor dentare sau boala parodontala. Este contraindicat persoanelor cu afectiuni ale cordului congenitale sau dobandite, deoarece se poate realiza o descarcare de bacterii, ducand la producerea de endocardite subacute sau acute.

Periajul profesional
este efectuat de personal specializat (stomatolog), realizat cu paste abrazive cu sau fara fluor, cu perii si cupe de cauciuc atasate la piesa de mana contraunghi. Tehnica cuprinde revelarea placii bacteriene, apoi aplicarea pastei abrazive si realizarea periajului. Acesta se recomanda o data la 6luni, dupa efectuarea detartrajului pentru curatarea suprafetelor dentare si pentru netezirea lor. La persoanele cu afectiuni ale cordului se realizeaza mai intai o antibioticoprofilaxie, evitandu-se producerea de endocardite subacute sau acute.

Un comentariu: