SERVICII

ESTETICA DENTARA

             



In vreme ce stomatologia clasica este canalizata pe igiena orala, preventia, diagnosticul si tratamentul afectiunilor orale, cosmetica dentara ofera posibilitatea infrumusetarii zambetului si a gurii. Deseori un zambet frumos reda increderea celui care il poarta, iar cosmetica dentara da noi sperante celor mai putin norocosi in aceasta privinta.




ENDODONTIA

              Endodontia cuprinde un capitol larg si foarte important, din patologia stomatologica si se refera la complexul anatomo-functional format din pulpa dentara (nervul dentar), dentina ce o inconjoara si parodontiul apical (tesut de sustinere aflat la capatul radacinilor dentare), constituind un tot unitar.  Este o disciplina ce a devenit parte distincta a stomatologiei si este indispensabila pentru tratamentul leziunilor carioase ce au au afectat nervul dentar, pentru afectiunile parodontale dar si pentru protezarile atat fixe cat si cele mobile.


IMPLANTOLOGIA


             Implantologia este o disciplina care studiaza implanturile si transplanturile de organe in chirurgia generala, stomatologie, etc.
Implantul dentar este una dintre cele mai sigure forme de tratament stomatologic.
Implantul dentar endo-osos
Un implant dentar endo-osos este un dispozitiv metalic care se insera in grosimea osului alveolar in scopul inlocuirii radacinii unui dinte natural lipsa. Filetul are rol de a primi viitoarea constructie dentara (dintele propriu-zis) . 


ORTODONTIA

      Ortodontia este ramura medicinii dentare ce se ocupa cu rezolvarea problemelor de malocluzie (inchiderea gurii) si malpozitie a dintilor (incorecta aliniere a dintilor) .
Majoritatea problemelor ce apar si trebuie tratate in rearanjarea dintilor sunt inghesuirile; la acestea se adauga rotatiile in ax fata de cel normal, dinti ectopici (in afara arcadei), dinti entopici (in spatele arcadei), etc.
Daca aceste probleme nu sunt rezolvate la timp, in viitor va fi afectata sanatatea dintilor, a gingiilor si a articulatiei temporo-mandibulare; o masticatie deficitara va afecta tot sistemul digestiv.
                 De aceste probleme se ocupa medicul stomatolog specializat in ortodontie. Insa si medicul pedodont care intra in contact cu pacientii copii practica ortodontia interceptiva, deoarece majoritatea problemelor ortodontice pe care le are pacientul adolescent si adult au originea in prima copilarie.


PARODONTOLOGIA

    Parodontologia este ramura medicinii dentare care are sub vizor bolile parodontiului.
Parodontopatia este denumirea generala data afectiunilor inflamatorii si degenerative ce intereseaza tesuturile de sustinere a dintelui.
Etiologia bolii parodontale este de natura bacteriana ce se depune pe suprafata dintelui si subgingival, os si gingii. La inceput boala parodontala nu doare, dar nediagnosticata si netratata la timp poate avea consecinte nefaste, pana chiar la pierderea dintilor de pe arcada.
Boala apare mai des la adult, mai rar la copil. Formele inflamatorii pot debuta brusc, desi deseori au o evolutie lenta.


PEDODONTIA

Pedodontia este ramura a medicinii dentare care are in vedere tratamentul specific dintilor temporari (dinti de lapte) si al dintilor permanenti tineri (abia erupti) . Cuvantul pedodontie provine din limba greaca “pes”= copil si “odontos”= dinte.
                Pedodontia cuprinde de asemenea si tratamentele profilactice prevenind caria prin fluorizari si sigilari ale santurilor si fosetelor, si tratamentul cariei, deoarece caria aparuta la dintii de lapte netratata se va complica si va afecta eruptia dintilor definitivi.
                La inceput pedodontia se baza doar pe indepartarea dintilor temorari (de lapte), dar astazi se preocupa de mentinerea integritatii dintilor pe arcada atat cei temporari cat si cei permanenti tineri.
                Medicul pedodont trebuie sa adopte un limbaj prietenos asemanator copiilor, pe intelesul acestora (eufemistic) pentru a se apropia de acestia, trebuie sa aiba rabdare sa le explice ceea ce va urma sa li se faca, sa-i introduca intr-un joc motivandu-i sa vin cu placere la stomatolog.
                Medicul pedodont trebuie sa realizeze un contact atat cu parintii copilului (insotitorii acestuia), cat si direct cu pacientul- copil. In aceasta triada trebuie mentinut un echilibru pentru ca pacientul- copil sa nu se simta exclus.
La medicul pedodont se prezinta de la sugari pana la adolescenti, prima consultatie efectuandu-se la varsta de un an si jumatate- doi ani in bratele parintelui cand se pot depista carii incipiente.



PROTETICA

 Protetica este o ramura a medicinii dentare ce abordeaza rezolvarea
problemelor sistemului stomatognat (aparat dento- maxilar) prin realizarea
de lucrari fixe reprezentate de coroane sau punti, sau prin lucrari mobile
reprezentate de proteze partiale mobile si proteze totale mobile.