miercuri, 6 octombrie 2010

CUM SA-TI ALEGI PERIUTA DE DINTI



Exista aproape tot atatea tipuri de periute cate tipuri de paste de dinti, iar alegerea tine de cele mai multe ori de preferinta pentru o culoare sau alta, ori de puterea de convingere a producatorului. O alta greseala este ideea ca periutele electrice sunt superioare celor clasice. Desi periajul este mai usor cu o periuta electrica, nu exista dovezi care sa sugereze ca periuta electrica asigura o curatare mai eficienta a dintilor. De fapt, cel mai important lucru la periaj nu este periuta  in sine, ci efectuarea unui periaj corect. Un periaj corect se efectueaza dinspre gingii spre varful dintilor, de cel putin doua ori pe zi si trebuie sa dureze intre doua si cinci minute. Daca sunteti indecisi cu privire la alegerea periutei potrivite, ar trebui sa tineti cont de urmatoarele aspecte:

- Alegeti intotdeauna o periuta cu peri moi, deoarece perii duri pot produce retragerea gingiilor. Perii moi sunt flexibili si curata eficient zona de la baza dintilor, fara a leza gingia.

- Capul periutei trebuie sa fie suficient de mic pentru a patrunde in locurile greu accesibile ale cavitatii bucale.

- Manerul trebuie sa permita tinerea periutei intr-un mod comfortabil.

- Forma gatului sau a manerului nu are un rol semnificativ in eficienta periajului.

- Nu exista nicio dovata comform careia periutele electrice sunt mai eficiente decat cele clasice. Periutele electrice sunt in general recomandate persoanelor cu deficiente fizice sau copiilor.

- Perii trebuie sa aiba capetele rotunjite. Daca sunt ascutiti vor leza gingia, iar daca sunt turtite nu vor indeparta eficient placa bacteriana.

- Dimensiunea periutei trebuie sa fie potrivita varstei celui care o utilizeaza. Pentru copiii pana in doi ani periuta trebuie sa aiba capul de 15 mm; pentru copiii intre 2 si 6 ani capul periutei poate avea 19 mm; pentru copiii intre 6 si 12 ani dimensiunea este de 22 mm; iar dupa varsta de 12 ani periuta poate avea capul de 25 mm lungime.

Schimbarea periutei de dinti

- Periuta se schimba la fiecare trei luni sau cand perii se incovoaie. Indiferent de grija cu care igienizati periuta dupa fiecare spalare, microbii se acumuleaza in timp.

- Daca periuta se uzeaza in cateva saptamani, inseamna ca periajul este excesiv de puternic si poate produce retragerea gingiilor si ulceratii dureroase.

- Exista cateva tipuri de periute cu peri sensibili la uzura, care isi pierd culoarea in momentul in care periuta trebuie schimbata.

- Este important sa schimbati periuta dupa ce v-ati recuperat dupa o raceala, infectie in gat sau gura. Microbii pot ramane pe periuta, ducand la reinfectare.

Igienizarea periutei de dinti

Periuta de dinti poate fi un mobil pentru foarte multi microbi, insa nu s-a dovedit ca acest fapt ar avea implicatii majore. Igienizarea este de obicei utila in prevenirea reinfectarii cu bacteriile unei infectii anterioare. Multe persoane acopera periuta cu un capac de protectie sau o depoziteaza intr-un spatiu inchis. Acest fapt este daunator, deoarece umezeala acumulata este un mediu prielnic pentru inmultirea bacteriilor si a altor microorganisme.

Pentru igienizarea corespunzatoare a periutei va stau la dispozitie produsele specializate de pe piata. Solutia alternative este lasarea periutei intr-o solutie antibacteriana.

Cum ingrijim periuta de dinti

Acum, cand oamenii au devenit mult mai constienti de importanta igienei orale, este foarte important sa stim si cum trebuie sa ne pastram si ingrijim periuta de dinti- principalul instrument utilizat pentru a ne proteja cavitatea bucala de bacterii.

Surse de bacterii pe periuta de dinti:

* milioanele de bacterii regasite in cavitatea bucala (se estimeaza a fi peste 6 bilioane de bacterii.
* microorganisme din mediul inconjurator.
* infectii anterioare (in gat sau cavitatea bucala) .
* din insasi ambalajul sau (desi exista precizari clare ca acestea sa fie sigilate intr-un ambalaj steril) .

Cea mai sigura metoda de igienizare a periutei de dinti este folosirea unor produse aflate in comert, special concepute pentru curatarea si dezinfectarea periutelor de dinti, avand o eficienta de 99, 99%.

Alte metode de igienizare si dezinfectare a periutei de dinti

1. Clatiti foarte bine sub un jet de apa, periuta de dinti dupa fiecare utilizare. Puteti turna o cantitatea mica de apa de gura antiseptica pe periuta de dinti pentru a omora germenii apoi clatiti din nou din abundenta cu apa, pentru a indeparta ramasitele de pasta de dinti si alte particule. Lasati periuta de dinti intr-o solutie de apa de gura timp de 5 minute, o data pe saptamana pentru a indeparta germenii si bacteriile.
In periuta se aduna praf, microbi, ciuperci si bacterii, ce se inmultesc foarte repede. Asigurati-va ca o pastrati uscata intre periaje: dupa clatire, puneti periuta in pozitie verticala pentru a se usca mai usor.

2. Spalati periuta de dinti cu sapun antibacterian in mod regulat si clatiti foarte bine sub jetul de apa pentru a indeparta orice urma de sapun.

3. Puneti periuta de dinti in apa fiarta, clocotita.
Astfel veti omora majoritatea bacteriilor, insa poate determina uzura mai rapida a periutei. Aceasta este o metoda buna in cazul periutelor de dinti pentru copii, pentru a evita folosirea produselor ce contin chimicale in igienizarea periutei acestora.

4. Spalati periuta de dinti in masina de spalat vase si apoi clatiti foarte bine sub jetul de apa pentru a indeparta orice urma de agent de curatare. Temperatura ridicata si apa fierbinte vor indeparta germenii si bacteriile, dar vor creste gradul de uzura al perilor periutei.

5. Lasati cateva minute periuta intr-o solutie de 3% apa oxigenata si 97% apa, o data pe saptamana, sau o data la cateva zile (cereti sfatul medicului dentist) .

6. Utilizati aparate de igienizare a periutelor de dinti. Unele functioneaza pe baza de lampi de sterilizare cu ultraviolete, inlaturand toate bacteriile si virusii existenti pe periuta. Altele folosesc aburi si temperaturi ridicate.

Protectia periutei de dinti

In timpul calatoriilor puteti proteja periuta de dinti cu ajutorul unui capac sau a unui recipient din plastic ce va proteja perii periutei de dinti impotriva deformarii sau strivirii in kitul de calatorie. Insa atentie dupa folosire lasati periuta de dinti in aer liber, in pozitie verticala pentru uscare, in vederea prevenirii inmultirii bacteriilor.
Pastrarea periutei de dinti intr-un mediu inchis, retine bacteriile si microorgansimele pe periuta iar umezeala favorizeaza dezvoltarea si inmultirea acestora.

Evitati contactul periutei dvs cu alte periute in timpul depozitarii. Astfel se evita transferul de bacterii si virusi intre acestea (mai ales daca exista cineva bolnav in casa) . Un suport obisnuit de periute, mentine periutele in pozitie verticala si este recomandata pentru a proteja sanatatea familiei dvs.

Nu mai utilizati o periuta de dinti pe care a-ti folosit-o intr-o perioada in care erati bolnav: riscati reaparitia bolii sau a infectiei.

Nu imprumutati periuta de dinti sau nu o folositi in comun cu o alta persoana.

Accesoriile de baie trebuie pastrate in conditii de maxima igiena, pentru ca mediul umed si cald in care sunt depozitate favorizeaza aparitia bacteriilor. Suportul pentreu periuta de dinti se amplaseaza la cel putin1m – 1. 5 m distanta de toaleta pentru a impiedica contaminarea periutei (stropi de apa, vapori de apa).




             

Un comentariu:

  1. Congratulation for the great post. Those who come to read your Information will find lots of helpful and informative tips. Igiena dentara

    RăspundețiȘtergere